Kulturnatten – Ingela Knutas

Ingela Knutas

Jag har valt att visa några bilder från Gotland, ön som jag är född och uppvuxen på. När man färdas på Gotland så är historian aldrig långt borta. Det finns många vackra gamla byggnader som har sett flera generationer komma och gå.

På denna utställning har jag valt att visa tre av mina favorit bilder på byggnader från ön.

Den första bilden som jag har döpt till Kovik Chapel är tagen en dag i januari då det var näst intill snöstorm. Vi färdades söder ut från Visby och när vi kom till Koviks fiskeläge bröt solen igenom och det blev ett fantastiskt ljus över det lilla Kapellet. Jag stannade bilen, rusade ut tog några snabba bilder och sedan var stormen över oss igen. Kapellet byggdes till minne av de fiskare som omkommit när de utövat sitt yrke. Kapellet ligger vackert alldeles intill havet och det gamla fiskeläget.

Min andra bild som heter Botes Sauna är en höstbild tagen en dimmig morgon när solen knappt orkar titta fram i oktober. Satt i bilen och körde mot Visby när jag passerade den gamla Linbastun vid Botes i Anga. Åter igen blev det backa tillbaka, stanna, springa ut och ta några bilder medan mitt ressällskap tålmodigt fick sitta och vänta i bilen. En linbastu användes huvudsakligen för torkning av lin men även för torkning av malt, tvätt, bad och ibland även för rökning av kött.

De två första bilderna har varit oplanerade tillfällen där jag har fångat ögonblicket. Men jag fotograferar också mer planerat ibland. Stiger upp ock åker till havet en timme innan solen går upp och njuter av att se naturen vakna och se dagens första solstrålar titta fram över horisonten. Min tredje bild är från Baju ett litet fiskeläge på öns östra sida. Ett av mina favoritställen att uppleva soluppgången vid. Min bild visar dock inte själva soluppgången utan speglingen av den skapar i den gamla fiskebodens lilla fönster.

Fotografi är för mig ett sätt att gå ut i naturen slappna av och bara vara i min egen lilla bubbla. Men jag gillar också att besöka och dokumentera gamla miljöerna som är på väg att försvinna på mitt eget sätt.

Vill ni se mer av mina bilder så finns jag på Instagram: www.instagram.com/ingelaknutas