Gary Ward 

Jag har varit intresserad av fotografi sedan slutet av 1970-talet. På den tiden spenderades mycket tid i mörkrummet producerande mest svartvita bilder. Jag minns fortfarande hur jag alltid blev så fascinerad av hur bilden långsamt växte fram på pappret där den låg i vätskan. Efter ett längre uppehåll, kom jag igång med fotografiet igen vid slutet av 1990-talet, då de första digitala kamerorna gjorde sin entré på marknaden. Jag har under åren ägnat mig mest åt makro- och naturfoto. 

De senaste åren har jag ägnat mycket tanke åt vad fotografi betyder för mig och varför jag håller på. Min filosofi idag är att använda naturen för att skapa konst. När jag kommer till en plats vill jag först känna in och ta in miljön. Långsamt låta det växa fram vad naturen på just denna plats har att erbjuda mig. Vad kan jag upptäcka utanför det förväntade? Trots att jag i många år använt digitala kameror, har jag funnet det värdefullt att närma mig fotografiet som om jag använde en analog kamera med film. Jag upplever att det hjälper mig att vara mer tålmodig och inkännande. På något sätt får jag också en större respekt för omgivningen. Jag vill också gärna få fram ett mer konstnärligt uttryck i mina bilder. 

Till denna utställning har jag valt Island som tema. Island är en av det mest spännande platser jag varit på. Ett fantastiskt varierande landskap med imponerande berg, kargt landskap, vackert ljus och ett rasande hav. Det kan vara både skrämmande och inbjudande. 

Dessa bilder är tagna på olika platser längs den södra kusten, från Reykjavik till Eystrahorn i öster. Jag vill med dessa bilder försöker återge just mina upplevelser och känslor. Det mäktiga med att stå inför naturens storslagenhet. 

Jag är medlem i både Växjö Fotoklubb och Ölands Fotoklubb.