Ola Willhammar

Foto har följt mig i livet sedan tonåren och naturen har alltid varit en stor del i mina bilder. Mitt fotograferande har skiftat i perioder men sedan 10-12 år tillbaka har öppna landskap, blommor, vatten och himmel varit min stora inspirationskälla. Speciellt det böljande landskapet och det kraftfulla kustbandet.

Jag vill gärna ge mig tid att söka motiv och komponera min bild på plats. Att sedan framkalla och färdigställa bilden är utmanande, då det är viktigt för mig att få fram känslan jag hade när bilden togs.

Det senaste året har jag närmat mig en fototeknik som kallas ICM (Intentioal Camera Movement) som kan översättas till “avsiktlig kamerarörelse”. Jag vill gärna använda uttrycket MÅLERISKA BILDER då jag får ett måleriskt uttryck och känsla i bilderna, lite som impressionismens måleri. Måleriska bilder har blivit en stor passion för mig och möjligheten att skapa en bild som aldrig kan återskapas igen är oerhört inspirerande.   

Slutligen använder jag mig av Fine Art Print (Gicclée) för utskrift av bilden. Valet av printstudio och foto papper är avgörande, så att motivet och känslan i bilden blir vad jag vill förmedla till betraktaren. Varje bild är i begränsad upplaga med ett äkthetsintyg. 

De fyra bilderna jag ställer ut i år representerar väl mitt sätt att fotografera.

  • Att med slutartider över sekunden, fånga kraft och rörelse i vattnet, som hittar sin väg runt klipporna. Samtidigt som det ger en dramatik i bilden skapas också ett lugn. En motstridigt känsla som jag gillar att förmedla till betraktaren.
  • Min intention och strävan med Måleriska bilder är att skapa en känsla för platsen och motivet. Bilderna är åt det impressionistiska hållet och defenitivt inte med fotografisk skärpa. Jag vill skapa en bild som till viss del visar motivet men inte nödvändigtvis.