Kulturnatten – Solveig Lärnung

                                                    

Återanvändning av gammalt fönster.

Mitt fotointresse fick jag i samband med min första systemkamera 2007. Nu är jag en aktiv pensionär som trivs bäst när jag är ute i naturen med min kamera. När jag är ute i naturen tillsammans med min kamera ser jag omgivningen på ett annat sätt tex naturens olika skiftningar, ljuset, färgerna osv. Jag tänker mycket i komposition och hur jag ska ta just den bilden samt hur jag ska ställa in kameran för att bilden ska bli som jag tänkt mig.

På loppis köpte jag ett gammalt fönster som är ramen till mina bilder på Växjö Fotoklubbs utställning på Kulturnatten. Efter lite putsning på fönstret fick den duga som ram. Jag har gjort utskrifterna av bilderna på min fotoskrivare och själv monterat bilderna.

Ljuset är viktigt i bilden och jag lyckades fånga solstrålarna i skogsbilden från Skåtaryds urskog. Därifrån är också de vissna granarna som hela sitt liv har kämpat att växa på en stor sten.                                    I bakgrunden syns urskogen.

Fota bokskog i höstskrud är ett måste varje höst. Bokskogsbilden är tagen i ICM teknik vilket innebär att jag rör lite på kameran vid fototillfället och får en lite suddigare bild. Vilket för mig ger en annan upplevelse av bilden.

Vid Stensjöäng utanför Ryd finns en ”Skogskattedral” där ståtliga tallar står som kolonner och ramar in katedralen. Det är mäktigt och mitt i katedralen finns ett glaskonstverk.

Jag bor i Småland och då ingår det att fota stengärdsgårdar. I denna bild är det eftermiddags ljuset som ger stämningen och upplevelse av bilden. Jag var ute och fotade orkidéer när jag såg denna komposition.

Under sensommaren och hösten finns svamparna i skog och mark. Porslinsskivlingen växer på murken bokskog. Speciellt med denna svamp är att hatten släpper igenom ljuset. Här har jag en lampa som lyser upp svampen bakifrån för att förstärka ljuset och skivlingarna i svampen.  

Solveig Lärnung