Kulturnatten – Istvan Csomortani

Jag är en ganska nyfiken och glad fotograf som alltid har kameran med mig på min lediga tid.

Letar oftast efter enkla motiv, vardagligt eller sällsynt som kan berätta något intressant, som gärna också kan väcka intresse hos någon annan. Delad glädje är dubbel glädje.

Jag blir lätt förtrollad av det vardagliga, fascinerad av den vackra solnedgången gång på gång. Kan man någon bli trött på det magiska ljuset? Självklart är att det stämningsfulla ljuset fängslar oss alla.

Människor, händelse, traditioner, historiska ställe, intressanta platser och söta djur fastnar ofta på mina bilder men trolska blommor och skogens hemligheter finns också i min bildsamling. Har upptäckt att jag började samla på allt möjligt, har kanske blivit en flitig ekorre inom fotografi.

Det är roligt att kunna dokumentera det som kvickt kan försvinna, fånga det som återkommer ganska sällan eller bara ta vara på ljuset som det är. 

Redan från början har jag försökt att lägga tyngdpunkten på innehållet i mitt fotograferande men  fick lära mig ganska snabbt att bildens kvalité ligger inte enbart i innehållet och att form, budskap eller syfte också kan spela en betydande roll i bildskapandet. Försöker hitta svaret på varför vi knyter an till en bild eller knäcka frågan om varför vissa bilder blir tidlösa bilder. Det är intressant med olika tankar, åsikter och värderingar inom fotografin.

Det är essentiellt för oss fotografer att hitta inspiration och energi för att kunna skapa. Bilddialoger, fotosnack med vänner, en mängd med fototävlingar på olika svårighetsgrader har gett mig mycket inspiration och påverkat mig som fotograf. Fotoutflykter och fotoresor har haft betydande roll till att hitta nya idéer och nya motiv. Inspiration kan man få på spännande föreläsningar eller på olika fotoutställningar av diverse kända eller ej kända bildskapare. Jag tycker om att gå på olika workshops och delta på kortare eller längre fotokurser. Att titta och studera varandras bilder är utvecklande, påverkar och formar oss ständigt och ofrånkomligt att bli bättre på att utrycka oss i bildvärlden.

Vill du se mer av mina bilder så finns jag på Flickr https://flickr.com/photos/148255893@N02/

Istvan Csomortani