Eva Franzén

Vem är Eva Franzén?

Jag är en djur- och naturintresserad 60-plussare, bosatt på en mindre skogsgård på 20 hektar i Alvesta kommuns södra delar. Med andra ord i södra Småland.

Jag bor tillsammans med min sambo Ingvar och tre hundar. Lite skogstokig? Ja, kanske det!

Gillar livet på landsbygden och allt naturen har att bjuda på av upplevelser i skog och mark. Trivs med årstidsväxlingarna men kanske minst road av sommaren, speciellt om det visar sig vara extra varm och solig…

Fotografering har blivit en stor hobby och ett sätt att dela med mig av de fina stunder jag upplever i ”det fria”. Tillsammans med kameran får jag ett oändligt tålamod, stundom spänning, stundom ett meditativt tillstånd. Ja, kanske kan man kalla det frid!

Vilda djur och deras beteenden är mitt mest självklara motiv, även om en del annat kan hamna framför linsen, det också.

I huvudsak fotograferar jag i min närmiljö i Småland och vid vår stuga i södra Lappland, men det händer att jag blir sugen på något speciellt motiv som jag inte hittar på hemmaplan och då kan jag till exempel hamna i finska Karelen vid den ryska gränsen för att få chans att få närkontakt med vilda björnar. Eller i skotska bergen för att få bra bilder på bergsharar, kronhjort och ripor.

Jag har alldeles nyligen gått i tidig pension och har nu mer tid att utveckla mitt fotograferande och känna mig för lite mer. Därför har jag också startat ett eget företag: Lepus Ord & Bild. Det känns mycket spännande att för första gången i livet pröva på att vara egenföretagare!

De bilder jag valt att visa på denna utställning har jag fotograferat i Norge, strax utanför Röros i fjällmiljö. Motivet är skogsharar (lepus timidus) och visar lite av deras nattliga beteende när de konkurrerar om föda.

Skogsharar är numera ganska ovanliga i södra Sverige, där istället fälthararna dominerar. Dessutom trivs skogsharen bäst i längre in i skogen och visar sig inte så ofta i öppna landskap. Till skillnad från fältharen skiftar den också pälsfärg och blir vit (norra Sverige) eller silvergrå/blågrå (sk mohare) under vinterhalvåret.

Hararna på de utställda tavlorna är skogsharar i olika stadier av pälsskifte och kan se lite olika ut på sin väg mot den bruna sommarpälsen.

Haren kan kanske uppfattas som ett ganska oansenligt djur, men min förhoppning är att jag har lyckats förmedla något som visar att även haren är ett intressant och vackert djur med ett spännande liv!

Väl mött i skog och mark!