Sigma 2023-Istvan Csomortani

Vi upplever ett enormt flöde av nya bilder som aldrig förr. Vi tar selfies, vi dokumenterar, vi samlar likes på sociala medier. Vi sprider tankar och idéer, delar med oss roliga upplevelse eller intressanta nyheter.
Ständigt dyker upp nya bilder. Vi har lärt oss att kommunicerar med bilder, vi skapar och sprider glädje runt om oss.

Att fotografera har blivit en del av dagliga livet, det är inte längre en exklusivt förmån bara för de tekniskt skickliga och insatta.
Dagens smarta telefoner gör det möjligt att alla kan ta bilder i stort sett när som helst. Det går fort med utvecklingen och det är roligt att ta bilder. Visst alla vi är fotografer och ställde frågan någon gång som: Varför fotograferar jag? Vad betyderfotografi för mig?

Jag skulle gärna dela ett citat av en den kända svenska fotografen Christer Strömholm:
”… att arbeta med fotografisk bild är för mig ett sätt att leva.
När jag tänker efter, och tittar noga på mina bilder så är de alla, på sitt speciella sätt, ingenting annat än självporträtt, en del av mitt liv.”

Jag ställer frågan för mig själv ibland om jag söker bekräftelse på mina värderingar eller det handlar om bara enkla reflektioner om mina minne och insikter, skulle tro att det är en sammansatt skön blandning som inspirerar och motiverar att ta nästa bild, att föreviga nästa okomplicerad upplevelse.
Fotografin för mig är ett sätt att berätta om mina vardagliga tankar eller människor jag har träffat. Jag vill tro och hoppas att mina berättelsen kan vara intressanta för några eller många.
Bildens viktigaste värde för mig ligger i själva berättelsen men man inte får slarva med hantverkets kvalité heller.
Det kan lätt uppstå ett tvivel mellan prestation och kvalité men i slutänden det gäller att hitta sig själv, att bli en sann och ödmjuk fotograf.

Istvan Csomortani