Sigma 2023-Ingela Knutas

Jag skaffade mig en systemkamera och började fotografera för ca 6 år sedan. Min första kamera var en spegellös digital kamera.
Jag har inte varit med på den analoga tiden och tillbringat timmar i mörkrum för att framkalla mina bilder.
Mina första verktyg för att framkalla bilderna är Camera raw och Photoshop. Senaste året har jag försökt att hitta mitt eget uttryck även i svartvita bilder. Monokroma bilder kräver en annan tanke och struktur än färgbilder. När man plockar bort färgen så träder ett annat mönster av ljus och skuggor fram. Eftersom jag missat hela den svart-vita analoga tiden i min utveckling så har detta varit en stor utmaning och är fortfarande det för mig. Kämpar fortfarande på för att försöka knäcka den monokroma koden.

Bild: ICON

På denna utställning visar jag med några av de monokroma bilderna jag har jobbat med under året. Bilden på ICON-huset är ett av mina första försök med arkitektur foto. En byggnad som verkligen lyser av färg får ett helt annat uttryck när färgen skalas bort. 

Bild: Spiderman

I höstas hade vi en fototräff i Alvesta där vi jobbad med 5 olika fotouppgifter. En av uppgifterna var att skapa djup i bilden med hjälp av linjer. När vi promenerade runt på Alvesta station för att försöka lösa uppgifterna vi hade fick jag ögonen på en superhjälte i mini format. Vem kan motstå en superhjälte?

Bild: Huseby

Vid ett besök på huseby fascinerades jag va de gamla verktygen och hjulen som fanns i en av byggnaderna. Nästa stopp på vår fotoutflykt var ett solrosfält i närheten. Min bild blev en kombination av båda stoppen på min fotorunda.

Bild: Harley-Davidson

En dag fick jag syn på en motorcykel som stod parkerad i regnet på gatan mittemot där jag bor. Kunde ju inte motstå att plocka fram kameran och fotografera den. Under tiden jag höll på kom en liten flicka ut på gatan med sin sparkcykel. Kanske drömmer hon om att en dag köra sin egen HD.

Är du intresserad av att se mer av mina bilder så finns jag på Instagram @ingelaknutas

Ingela Knutas