Sigma 2023-Anders Bergön

Svansjön – en serie bilder tagna i Växjö konserthus i februari 2023 i samband med att ett balettkompani med hemvist i Ukraina turnerade i Sverige och gav Svansjön, den kanske mest kända av de klassiska baletterna.

Jag har under många år fascinerats av att fotografera vid sidan om scenen oavsett om det är dans, musik eller annat uppträdande.
Det finns en speciell magi i dunklet bakom den upplysta scenen – liv, rörelse, stress, förväntan, gråt, skratt, besvikelse och framgång.
Det där som normalt inte når fram till publiken.
Jag är betraktaren. Är delaktig, men står samtidigt vid sidan om.

Dessa unga dansare har sina hem i ett Ukraina som numera befinner sig i krig. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att riktigt förstå. De gör ett tillfälligt turnéstopp i min hemstad. Här känns kriget så avlägset.

Precis som alla ungdomar har de ständigt koll på sina mobiltelefoner.
En app som varnar för anfall mot Ukraina.
Ett nytt meddelande. Dåliga nyheter?
När de går upp på scenen stänger de av sina känslor.
Gör det som ska göras. Le när man ska le.

Bildsviten är tagen med ljusstark optik och utförd med reducerade färger för att lite förmedla dunklet och kontrasten till det som publiken serveras.
Bilderna är tryckta på matta pappersark, och säljs oramade och exkl.
upphängning.
Vid eventuellt köp går allt överskott utöver framställningskostnad till organisationen Läkare utan gränser och deras arbete i Ukraina.

Anders Bergön, fotograf (autodidakt) och ingenjör.
Verksam i Växjö som frilansfotograf med fokus på bl.a. arkitektur-, scen- och nattfotografering. Uppdrag inom bl.a. fastighets- och arkitekturbranschen, kommun och offentlig förvaltning.
Medlem i Svenska Fotografers Förbund, Kronobergs fotografer och Växjö konstrunda.
instagram: @andersbergon

Anders Bergön