Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fototräff: Hågeryd naturreservat

25 mars , 2023 @ 10:00 - 14:00

Fototräff: Hågeryd naturreservat

Datum: 25 mars 2023
Tid: klockan 10.00
Samlingsplats: parkeringen, Hågeryd naturreservat

Häng med på en fotovandring på Erik och Sigvards Hågeryd!
Hågeryd blev rikskänd tack vara filmen Ett år i Småland från 1993, samt fotografen Torsten Axelsson och författaren Stefan Edmans bok om brödernas liv på gården, som gavs ut 1996. Filmen kan du titta på via SVT Play!

Erik och lillebror Sigvard växte upp på Hågeryd och levde under enkla förhållanden i det gamla boningshuset. De brukade gårdens skog- och ängsmark på ett ålderdomligt sätt med handredskap och ibland med hjälp av hästkraft. Efter att de gick bort under 2010-talet blev en del av gården ett naturreservat. För att bevara den biologiska mångfalden sköts området av Länsstyrelsen.

Här kan besökaren ströva från parkeringsplatsen ner till Lillsjöns fuktängar och bortåt genom skogen. Man passerar brunnen där bröderna hämtade vatten till ”kokekaffe och potäter”.  Nedanför gården växer en rik ängsflora skapade av människans lie och djurens mule under många århundraden. Här trivs tre arter orkidéer, tillsammans med sällsynta ängsblommor och insekter.

Några ängsblommor lär vi inte få se, men du kanske hittar ditt motiv på de välskötta sluttningarna kantade av hamlade lindar, gärdsgårdar och stenmurar.  Förhoppningsvis spricker knopparna på de första blåsipporna och vi får glädjas av fågelkvitter i björkskogen där bröderna tappade sav.

Så här hittar du dit:
Väg 30 från Växjö mot Ör / Lammhult.
Förbi flygplatsen och Helgasjön, sväng vänster till Hågeryd och reservatet.

Har du svårt att ta dig dit så skriv ett inlägg i vår slutna Facebook grupp så försöker vi ordna samåkning. Gruppen som endast är tillgänglig för medlemmar heter “Växjö fotoklubbs medlems grupp”. Är du inte medlem i gruppen redan så sök upp den på Facebook och ansök om medlemskap.

Fototräffen avslutas med gemensamt fika!  Välkommen till en härlig förmiddag ägnad åt naturfoto och fotosnack med likasinnade.

Välkomna!

Details

Date:
25 mars , 2023
Time:
10:00 - 14:00

Sidan använder cookies. när du väljer att använda sida accepterar du vårt användande av cookies.