Sigma 2023-Marie Lövkvist

Mitt namn är Marie Lövkvist och är en glad fotoentusiast från Ljungby.
Mitt fotografiska intresse började som för många andra under skoltiden, i mitten på 1980-talet. Min första egna kamera var en analog kompaktkamera, en Konica Pop. Det blev en del mer eller mindre bra dokumentärbilder av bl a vardagshändelser, familjeutflykter. Så småningom bytes Konican ut mot en kompakt digitalkamera och mitt fotograferande utvecklades, motiven och miljöerna förändrades.

I september 2014 reste jag med ett gäng dykare/ undervattensfotografer till Röda Havet. Den resan med de olika dykmiljöerna, färgerna, medresenärernas bilder av det omfattande marina livet under havsytan blev startskottet för mitt intresse för undervattensfoto.

I dag fotograferar jag mest landskap, djur- o natur samt olika typer av makro såväl på land som under vattnet. En gemensam nämnare som ofta förekommer i mina bilder är, en känsla av fysisk alternativ mental rörelse.

En annan fotografisk drivkraft är att skapa outtalade funderingar kring huvudmotivet allt fotografiet, att förevisa och väcka betraktarens nyfikenhet genom kameran.
I mitt fotografiska skapande använder jag både mobiltelefonens kamera som Nikons digitala systemkameror (Nikon D7000/D500, D810).
Mobilkamerans styrka är att den alltid är med och möjliggör förevigande av ögonblick som annars hade missats. För mig är systemkamerans styrka dess variationsrikedom i kombination med en mycket god bildåtergivning dvs hög bildkvalitet, bilddjup, färgomfång och detaljrikedom.

Årets utställningsbilder visar motiv från två mycket olika platser men med en gemensam nämnare – vädrets nyckfullhet.

Mina tre undervattensbilder är från Tulamben utanför Villa Markisa på Bali. Bilderna visar tre olika typer av nudingar samt en mycket giftig skorpionfisk i sin naturliga livsmiljö (halvströmt saltvatten och på c:a 15-25 m djup). Jag använde en kompaktkamera, Canon G10, monterad i ett Ikelite undervattenshus inkl två blixtar Ikelite S51 vid fototillfället.

Mina landbilder är från Nordnorge och visar Lofotens omväxlande kust-landskap i vinterskrud där ljus- och väderleksförhållande snabbt kan förändras.

Marie Lövkvist